Varför är en HLR-kurs så dyr?

Att lära sig rädda liv borde vara en självklarhet. Det borde egentligen inte kosta någonting alls. Eller hur? Vi håller med men tyvärr ser det inte ut så i världen idag. Vi gör dock allt vi kan för att hålla så låga priser som möjligt på våra kurser. Våra kurser går för oss i princip runt. Vad är det då som kostar?

  • Varje instruktör har genomgått en eller flera utbildningar vilket bara det kostar många tusen kronor.
  • Varje docka kostar ca 2500 kr och visst kan de användas många gånger, men de håller inte för evigt. Även övningshjärtstartare och all annan material kostar.
  • Mellan varje pass måste alla dockor desinficeras och få nya lungor, ibland behöver även andra delar som ansikten och käkar eller andra delar bytas ut. Det tar både tid och kostar även det pengar. Att förbereda en kurs tar ca 1 – 1,5 timmar.
  • Framkörning till lokalen tar alltid en liten stund. Dessutom är det väldigt mycket saker att packa och bära.
  • Att sedan hålla kursen tar ca 3,5 timmar för en 2,5 timmars kurs. Inklusive dukning och städning. Ibland mer om lokalen måste möbleras om.
  • Efter kursen skall allt transporteras tillbaka, kursen skall rapporteras till HLR-rådet och vi jobbar med kvaliteten inför nästa tillfälle.

Så om vi bortser från investeringarna och löpande direkta kostnader för förbukningsmaterial så tar en kurs på 2,5 timmar ca 5 timmar av vår personal. Om kurserna är i samma lokal kan vi hålla två per dag, annars går det bara en per dag. Så om du är företagare eller bara bra på att räkna så inser du att vi inte direkt gör detta för att tjäna pengar. Vi brinner för att rädda liv!

Vi skulle gärna sänka alla priser på både kurser och hjärtstartare, men de är redan så låga det bara går.

Så här mycket packning är det för en vanligt HLR-kurs. Är det en kombinerad barn och vuxen är det lika mycket till. Tvätta bilen hinner vi uppenbarligen inte med …