15 om dagen

I snitt inträffar mer än 15 oväntade hjärtstopp om dagen utanför sjukhus i Sverige. Det kan hända vem som helst, när som helst och var som helst. För varje minut som går minskar chansen att överleva med ca 10%. Utan hjälp är dödligheten i princip 100%. Visst är det läskigt eller hur? Men med snabb hjälp ökar chansen att överleva

Snabb hjälp hjälper

Påbörjas HLR inom några minuter och defibrillering (hjärtstartare) inom tre till fem minuter ökar chansen till överlevnad avsevärt. Det finns inte tid att vänta på ambulans utan hjälpen måste sättas in omedelbart. Då gäller det att någon i närheten kan HLR. Finns det också en hjärtstartare i närheten så ökar chansen ytterligare.

Vi vill bli fler

Ju fler som kan HLR desto snabbare kan hjälp finnas på plats. Eftersom man inte kan veta när och var och vem ett hjärtstopp eller annan olycka kan inträffa vore det bästa om ALLA hade en grundläggande HLR-utbildning. För även om du kan HLR så måste det finnas någon som kan hjälpa dig om du drabbas!

Läs mer nedan om hur man gör HLR

Plötsligt är det allvar

En höstdag 2018 stod jag helt plötsligt i ett skarpt läge. Som simtränare hade jag gått flera HLR-kurser men nu var det på riktigt! En livlös riktig människa ligger framför mig. Runt omkring är det kaos. Tunnelseende. Mitt hjärta bankar. Jag börjar gå på autopilot och gör precis som jag tränat på dockor.

Kolla medvetande, fria luftvägar, 30 kompressioner, 2 inblåsningar, 30:2, 30:2, 30:2 … det liknar dockan … 30:2, 30:2 … var är räddningstjänsten … 30:2 … f*n vad svårt det är att räkna till 30 … 30:2, 30:2 … hör jag inte sirener … 30:2, 30:2 … jo det är sirener … 30:2 … en brandbil kommer, äntligen får jag sluta … nej, de ber mig fortsätta tills de packat upp … 30:2, 30:2 …

Det var en fruktansvärd upplevelse. Inte att göra HLR utan det omkring. Jag har fortfarande bara suddiga minnen och minns inga detaljer. Men jag gjorde något och det känns bra. Jag vet hur jag reagerar. Tyvärr slutade det inte lyckligt den här gången.

Efter denna händelse har jag funderat mycket på HLR och är nu certifierad HLR-instruktör och var redan sedan innan SMSlivräddare. Jag vill gärna hjälpa andra att lära sig HLR.
Marcus Rejås
En av våra instruktörer

Lär dig rädda liv!

  1. Kontrollera medvetande
  2. Kontrollera andning (fria luftvägar)
  3. Larma 112 och starta HLR
  4. 30 kompressioner, 2 inblåsningar
  5. Använd hjärtstartare (om det finns)
  6. Upprepa 4 tillsammans med 5 tills hjälp kommer

Boka en HLR-kurs så går vi igenom alla moment och du får träna på våra dockor och får möjlighet att ställa frågor.