Vad är en bra Första hjälpen väska? Här försöker vi reda ut vad en bra väska innehåller och lite mer där omkring.
En bra väska …
- … är en som är med!
- … är en som du vet vad den innehåller och hur man gör med de olika delarna
- … passar den miljö du skall till både vad gäller innehåll och hur det förpackas
- … är komplett!
Väskan får inte vara för stor. Då kommer den inte att vara med när den behövs. En liten väska som är med är bättre än en stor som lämnas hemma. Skall väskan stå i en bil, båt, husbil, husvagn, stuga eller hem så kan den vara stor och välfylld. Skall vara med på en fjällvandring eller bara en promenad i skogen så måste den vara mycket mindre.
Det verkar finnas en missuppfattning att man inte får öppna en första hjälpen väska. Det stämmer absolut inte. Skall du veta hur den fungerar måste du ju veta vad som finns i den. I en bra väska är det innehåll som skall vara sterilt förpackat på ett säkert sätt. Saker som är sterilt förpackade skall så klart inte öppnas utan att byta ut dem men titta på dem också. Så öppna väskan och titta vad som finns i den. Tänk efter hur den skall användas och vilka eventuella skador du kan förutse. Finns de saker som behövs? Annars komplettera väskan.
Det finns många olika typer av väskor och många typer av miljöer. Hur väskan skall se ut och vad den skall innehåller varierar så klart från tillfälle till tillfälle. En väska som skall vara med på båt eller kajak måste vara vattentät medan en väska i bilen inte behöver vara det. Det behövs olika saker i väskan om den skall vara på kafferep för seniorer eller på ett scoutläger. Innehållet i väskan blir alltid lite av en kompromiss och den kompromissen ser olika ut för olika aktiviteter.
Väskan skall användas. Om det behövs ett plåster eller bandage så skall det tas från väskan. Däremot så är det viktigt att den är komplett så att det när den behövs inte saknas viktiga saker. Se därför till att det finns en packlista med i väskan så att du snabbt kan stämma av att allt finns. En bra väska har också lite extra plats så du kan komplettera den med saker du tycker fattas. Glöm inte att skriva till dina egna tillägg på packlistan.
Vad är då det viktigaste att ha med i väskan?
Inom Första hjälpen använder man en bedömningsmodell som kallas L-ABCDE för att bedöma i vilken ordning skador skall tas om hand. En första hjälpen väska är i första hand till för att rädda liv även om man kan ha andra saker i den också.
Högsta prio är fria luftvägar och andning. För att uppnå detta behövs inget ur första hjälpenväskan. Men på nästa nivå kommer cirkulation och för det kan HLR behövas. För att komma åt och göra HLR kan en sax behövas först på listan kommer alltså en sax. En sax är också bra för att komma åt andra skador och sår.
På samma nivå kommer också stora blödningar och amputationer. Här behövs tryckförband och bandage. Så tvåan på vår lista kommer tryckförband, kompresser och bandage. Det kan också vara en idé att ha en tourniquet i väskan då den inte är så stor och potentiellt kan rädda liv.
Efter det blir det mindre uppenbart. En pincett är väldigt bra både för att göra ren sår och för att plocka stickor, gaddar med mera den tar inte heller mycket plats. På många ställen är det svårt att hitta rent vatten då våtservetter för att göra rent sår är också bra.
Nu börjar vi närma oss bra-att-ha saker och väskans storlek väger in. Kirurgtape är en sak som är väldigt mångsidig och kan användas till mycket. Allt från att tejpa ihop sår till att göra bandage.
En första hjälpen väska i en bil bör innehålla latexhandskar och en andningsmask eftersom det kan vara mycket blod vid en bilolycka.
Finns risk för brännskador bör material för att hantera sådana vara med och om kemikalier finns bör ögonskölj vara med i väskan.
Som du ser kan listan göras hur lång som helst. Viktigast är att du vet vad som finns i väskan och hur den används. En hemmagjord väska är lika bra och i många fall bättre än en färdigförpackad. Köper du en färdigpackad så packa upp den och gå kritiskt igenom innehållet och fundera på hur det används.