HLR Roslagen

Livsviktig kunskap, både allvarligt och kul!

Vanliga frågor

På en HLR-kurs lär man sig hjärt- och lungräddning genom att göra kompressioner och inblåsningar (som tidigare kallades mun-mot-munmetoden). Man lär sig också att använda en halv- eller helautomatisk hjärtstartare (defibrillator). Man lär sig också hur man hanterar luftvägsstopp (satt i halsen) och hur man placerar en person i stabilt sidoläge. Man lär sig kedjan som räddar liv. Fokus i utbildningen ligger på praktiska övningar där man på dockor och människor övar på handgreppen. Dessutom har man trevligt medan man lär sig viktiga och spännande saker!

Vi kommer till er och håller utbildningen i era lokaler. Det enda som behövs från er sida är en golvyta som vi kan vara på och ett bord att sitta runt. Har ni en lokal med en projektor så underlättar det men det är inte ett krav.

Vuxna drabbas oftast av hjärtstopp som följd av rytmstörningar i hjärtat, till exempel hjärtinfarkt. Barn får väldigt sällan hjärtstopp av denna anledning utan när barn får hjärtstopp beror det oftast på att de haft allvarliga problem att andas, till exempel efter att ha varit under vatten, satt något i halsen eller strypts av något. Därför är tekniken lite annorlunda. Aven barnets kropp behöver hanteras på ett lite annorlunda sätt. Vår vanligaste kurs är den för vuxna.

Vi kan sätta ihop barn och vuxenkursen på samma tillfälle. Kontakta oss i så fall så kommer vi fram till ett bra upplägg.

Ja, vi använder en attrapp som liknar och fungerar som en riktig hjärtstartare men utan att ge stötar och går igenom hur den fungerar. Vi demonstrerar den på en docka eller på en människa.

Det bästa sättet är att prata med din arbetsgivare eller din förening och be dem boka en kurs åt er. Det blir billigast för dig och det gör din arbetsplats eller förening säkrare. Kostnaden är avdragsgill.

Om det inte går och du ändå vill ha en kurs så kan vi komma till dig och hålla en kurs. Det kostar då 500kr per person och ni behöver vara minst 4 personer. Varför inte skapa Norrtäljes första hjärtsäkra trappuppgång eller gata tillsammans med grannarna? Eller kanske ett roligt och nyttigt sätt att börjar förfesten på? Men vi vill dock att alla deltagare är nyktra medan kursen pågår :-).

För att en människa som drabbas av hjärtstopp skall klara sig behöver hen omedelbar hjälp. För att det skall vara möjligt måste mycket klaffa. För det första måste det finnas en person i närheten som omedelbart kan börja HLR och någon som kan ringa 112. Om man är ensam kan man använda högtalarfunktionen i telefonen så kan man gjöra HLR medan man pratar. Dessutom bör det inom några minuter också finnas en hjärtstartare. Och det är oerhört bråttom så man kan inte vänta på ambulansen. För att detta skall klaffa behöver vi:

  • Många som kan HLR
  • Flera som är SMSlivräddare som larmas ut samtidigt som räddningstjänsten
  • Flera hjärtstartare som är registrerade i Sveriges hjärstartarregister
  • Snabb fungerande räddningstjänst och sjukvård

Sjukvårt och räddningstjänst har vi sedan så de första tre jobbar vi aktivt med att förbättra så att vi alla lever lite säkrare. Vi uppmuntrar också till fler hjärtsäkra zoner.

Nej, det räcker inte att ringa 112. Att ringa 112 är något av det första du skall göra. Det är väldigt viktigt och en del i kedjan som räddar liv. Våra blåljusenheter är väldigt snabba. Men om du redan är på plats är du garanterat där före dem. Eftersom varje minut räknas behöver den som är närmast utföra HLR och helst också defibrillering med en hjärtstartare.

SMSlivräddare är ett system som du som gått en HLR-kurs och är 18 år eller äldre kan vara med i. Du larmas via en app i din telefon direkt av larmcentralen ut om någon råkar ut för ett hjärtstopp i din närhet och någon ringer 112. Läs mer på SMSlivräddare

Vi håller HLR-kurser för era ledare och tränare med mycket kraftigt rabatterade priser. Detta för att alla era tränare och ledare skall ha godkända HLR-utbildningar.

Då vi är lokaliserade i Norrtälje är våra priser inom norrtälje oftast lägre än idrottsförbundens egna utbildningar.

För att vi skall nå ut till fler erbjuder vi även föreningar att anordna kurser för närstående som exempel föräldrar eller stödmedlemmar. Detta gör vi också till ett rabatterat oris. Priset är så lågt att föreingen kan ta betalt av föräldrarna med ett påslag som ger föreningen pengar in genom att utbilda föräldrar.

Vi tycker det är jättesmart!

En hjärtsäker zon är en plats som uppfyller kraven på hjärtsäkerhet enligt en svensk starndard. Standarden innebär bland annat att hjärtstartare skall finnas och att personer på plats skall kunna HLR. HLR skall kunna påbörjas inom en minut och defibrillering efter tre minuter. Vi kan hjälpa er att leva upp till denna standard och blir en hjärtsäker zon. Prata gärna om detta på ditt företag. Vi har samlat lite information i denna PDF.

Vi vill självklart att alla skall lära sig HLR. Men på våra vanliga kurser vill vi att alla deltagare är minst 16 år.

Men vi kan hålla speciella kurser för barn och ungdomar från ca 12 år. Till exempel som en aktivitet på ett läger eller liknande. Då gär vi en anpassad utbildning för den målgruppen.

Kontakta oss

Har du frågor eller funderingar eller om du vill boka en kurs så tveka inte att kontakta oss. Vi svarar på ditt meddelande så snart vi kan.